Om oss og historien vår

Oslo Sommerpark ligger på Tryvann og åpnet 29.juni 2012 en av Skandinavias største klatreparker. Vi tilbyr aktiviteter for private gjester, bedrifter og skoler/grupper.

Oslo Sommerpark er 100 % eiet av Oslo Snowparks as, som også eier og driver Oslo Vinterpark, skianlegg og Varingskollen, skianlegg

Oslo Vinterpark, Tryvann er 5. største alpinanlegget i Norge målt i heiskortomsetting. Oslo Vinterpark og Varingskollen har tilsammen ca 280 000 besøk per sesong. Om vinteren har anleggene tilsammen over 60 prosent markedsandel i Stor-Oslo området.

 

Historien bak Tryvann, Oslo Sommerpark, Oslo Vinterpark, Tomm Murstad Skiskole

1930

Først litt om historien bak Tryvann-anlegget, slik vi kjenner det i dag.

Her har tilfeldighetene spilt en viktig rolle, samtidig som våkne og aktive mennesker har sett muligheter. ”Først kom stormen i 1930 som en Guds finger, pekende ut traseen med veldig, besluttsom kraft. Siden fulgte mennesket lydig opp.” Slik heter det i Petter Amundsen historiske oversikt over slalombakker i Oslo.

Uværet som rammet denne delen av Tryvann i 1930 må ha gjort kraftig inntrykk. Her ble hundrevis av trær blåst overende, noen også trukket opp med røttende. Kreftene må ha vært enorme og dem som dagen etter tok ødeleggelsene i skue, var nok svært ydmyke overfor hvilke krefter som naturen kan by på, når den er i dårlig lune.

1933
Noen av trærne ble nok kappet og fraktet bort, mens mange ble liggende i floker frem til 1933, da Tryvann ble ryddet og tatt i bruk som slalombakke. Allerede første år så noen en anledning til å arrangere renn. Den senere legendariske Tomm Mustad ble vinner. Han skal vi høre mer om i årene som kommer, både som idrettsmann og gründer. (foto)

1934
Tomm Mustad starter verdens første barneskiskole.

1938
Allerede fem år etter at bakkene var ryddet, hadde Oslo sitt første skitrekk, det aller første nord for Alpene! Gjett om det var noe Oslofolket måtte ta nærmere i øyesyn. Her hadde moderne tider innfunnet seg; nå kunne man stå både ned bakker og opp igjen!
Samme år tar den første Norgesmester i alpint, skitalentet Andreas Wyller, med seg venner fra skiklubben Try for å rydde et nytt område for skog, denne gangen nord for Tryvann.

1940
Så kommer hardere tider med utbruddet av den 2. Verdenskrig, og folk får annet å tenke på. Andreas Wyller tar seg over til England/USA og utdanner seg til flyver. (Foto) Uheldigvis blir jagerflyet han fører skutt ned 23.februar 1944 i en De Havilland Mosquito utenfor Egersund. Arbeidet han påbegynte ble senere gjenopptatt og første renn ble avholdt i Wyllerløypa i 1956.

1945
Krigen er over. Tomm Mustad får lov til å ta i bruk området der Tomm-kleiva i dag befinner seg. Under krigen ble det oppført flere tømmerhytter her, og Mustad mente at disse var et utmerket utgangspunkt for både barnehage og skiskole. Slik ble det altså.
Verdens første skiskole er fremdeles i drift og ledes nå av Trine Lunde. Tomm Mustad Skiskole drives både i Tommkleiva og Tryvannskleiva.

1952
Norge arrangerer sitt første Vinter-OL og Stein Eriksen setter Norge på kartet som skinasjon når han vinner sølv i Rødkleiva og gull på Norefjell.

1955
Flere hoppbakker i området
Store Hyttli, kvalifiseringsbakke til Holmenkollen, 1925.

2002
Tryvann Express er en komfortabel 4-seter stolheis som frakter deg raskt effektivt til toppen
av Tryvann Vinterpark. Herfra kommer du deg enkelt til alle bakkene og områdene
(utenom Tommkleiva) i anlegget.


2003
Allerede i 1980-årene kom de første planene for en sammenkobling mellom Tryvann og Wyller via Hyttli-området. Likevel drøyde det helt til 1. juledag 2003 før det nye Hyttli-området åpnet. Tre uker senere var det mulig å kjøre på ski og snøbrett mellom Tryvann og Wyller. 

Tryvann-anlegget har tatt fatt på en ny, spennende epoke.
Etter å ha investert omlag 30 millioner kroner i Hyttli-området er det blitt 50% mer bakkeareal disponibelt for publikum. Nå fikk også de nye sportene viktige arenaer for utfoldelse; terrengparken, halfpipen og ski- og boardercross-løype.

2004
Snø24 Snøsystemet bygges. Skandinavias første anlegg med denne typen snøkapasitet.

2006
Toppsenteret ble ferdigstilt, nytt entré område og rulleteppeheis.

2007
Tryvann Skisenter AS kjøper verksted- og utleievirksomheten av Skiservice AS

2010
Nytt heistrekk i Wyller, samt oppgradering av lys og snøanlegg i Wyller.


2011
Nytt område for nybegynnere og funskjonshemmede ved Tryvannstårnet. 4 bakker og 4 heiser, servicvebygg med cafe/bakeri, lager for sitskis/snowboard, lekerom
3 nye bakker og stor halfpipe i Wyller.
Tryvann Skisenter as kjøper Tomm Murstad skiskole.

2012
Åpning av Oslo Sommerpark, downhill sykkel-løyper og klatrepark
Ny 6-seter stolheis i Wyller
Ny garasje og driftsbygning i Wyller